Miksi brändi on tärkeä ohjelmistoyritykselle

by | 18/08/2020 | Tavaramerkit | 16 comments

Ohjelmistoyritykset rummuttavat usein olevansa “teknologiayhtiöitä”. Teknologia ja teknologiayhtiöiden immateriaalioikeudet (“IPR-oikeudet”) mielletään usein patenteiksi. Monilla teknologiayhtiöillä – erityisesti suomalaisilla – on käsitys, että brändi on vain markkinamiesten kehittämää höttöä jonka avulla myydään hyväuskoisille kuluttajille saippuaa, t-paitoja ja sokerijuomia. 

Brändi vaikuttaa ostopäätökseen

Brändi on ohjelmistoyritykselle usein tärkein yksittäinen omaisuuserä. Sekä Brand Financen ja Forbesin tutkimuksista ilmenee, että maailman 10 arvokkaimmasta brändistä yli puolet on teknologiabrändejä, ja niistäkin enemmistö ohjelmistoalan toimijoita. Näiden yritysten arvosta suurin osa kiinnittyy juuri brändiin, ei niinkään teknologiaan.

Brändin ensisijainen tarkoitus on saada käyttäjät ostamaan brändinhaltijan tuotteita tai palveluja. Puhelimen ostajalle tärkein kysymys on tyypillisesti se, haluaako käyttää Android vai iOS-käyttöjärjestelmää.

Useimpien käyttäjien käyttötarkoituksen kannalta näillä ei ole juurikaan eroa, vaan kyseessä on lähes puhtaasti toisiaan vastaavat tuotteet. Se, kumman kuluttaja valitsee johtuu lähes täysin siitä kumpi brändi puhuttelee käyttäjää paremmin.

Patentointi ei aina ole vaihtoehto

Ohjelmistoteollisuus poikkeaa muusta teknologiateollisuudesta erityisesti siinä, että siihen liittyviä innovaatioita on usein vaikea suojata patenteilla. Vaikka ohjelmistoalan yritys voisikin patentoida osan keksinnöistään, ei se tyypillisesti saa patenteilla kovinkaan kokonaisvaltaista suojaa ohjelmistoilleen.

Se, että jokin ohjelmiston yksityiskohta tai ominaisuus on voitu patentoida ei usein anna kovinkaan merkittävää kilpailullista etua.

Brändi auttaa kasvussa

Ohjelmistoyhtiön ylivoimaisesti tärkein erottautumistekijä on sen brändi. Instagram on kategoriassaan ylivoimainen vaikkei välttämättä ominaisuuksiltaan juurikaan kilpailijoitaan parempi. Samoin Facebook ei alun perin ollut MySpacea oleellisesti parempi. Ohjelmistoyhtiöiden kasvu erityisesti isossa mittakaavassa pohjaa lähes poikkeuksetta suurelta osin brändin voimaan.

Facebook totesi viimeisimmässä vuosiraportissaan seuraavaa brändin tärkeydestä:

We believe that our brands have significantly contributed to the success of our business. We also believe that maintaining and enhancing our brands is critical to expanding our base of users, marketers, and developers. Many of our new users are referred by existing users. 

Brändin suojaamisen tärkeydestä todettiin seuraavaa: 

If we are unable to protect our intellectual property, the value of our brands and other intangible assets may be diminished, and our business may be adversely affected.

Myös pienen kannattaa panostaa brändiin

Brändi ei ole tärkeä ainoastaan isoille globaaleille toimijoille, vaan yhtä lailla myös kansallisesti toimiville pienemmille yrityksille. Suomessa on paljon ohjelmisto- ja teknologiayrityksiä, jotka ovat alusta lähtien käyttäneet brändiä kasvun apuna. Esimerkkeinä hyvin brändätyistä suomalaisista ohjelmistoihin pohjautuvista palveluista voidaan mainita mm. Yeply (pyörien huolto), Bolt.Works (työntekijöiden vuokraus), Ukko.fi (laskutus ja palkanmaksu) ja Vainu (yritystietojen tarjoaminen). Nämä kaikki ovat kohderyhmässään tunnettuja brändejä. 

Brändi suojataan tavaramerkeillä

Tavaramerkkien rekisteröinti on tärkeää erityisesti jos tarkoituksena on toimia kansainvälisesti. Joka päivä maailmassa tehdään yli 30 000 tavaramerkkihakemusta, ja niistä teknologiateollisuuden osuus on suurempi kuin minkään muun teollisuuden alan.

​Edes elintarvike-, kosmetiikka- tai lääketeollisuudessa ei rekisteröidä niin paljoa tavaramerkkejä kuin teknologiateollisuudessa. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että vapaana olevien nimien ja logojen määrä supistuu päivittäin merkittävästi. Niin kauan kun ohjelmistoyrityksen tavaramerkki on suojaamatta, riski muiden tahojen rekisteröityjen oikeuksien loukkaamisesta kasvaa. Tavaramerkeissä lähtökohtaisesti vahvimmalla on se, joka rekisteröi merkin ensin.

Mikäli ohjelmistoyritys ei rekisteröi tavaramerkkejään, riski siihen, että yritys joutuu muuttamaan nimensä ja brändinsä tai vähintäänkin kansainvälistymään kokonaan uudella brändillä, kasvaa joka päivä. Tällainen riski on aivan turha, ja voidaan minimoida varsin pienillä kustannuksilla.

Ilmainen tavaramerkkitutkimus

Tarkista onko tavaramerkkisi vapaana rekisteröitäväksi

16 Comments

 1. Jesse Park

  School partner series forget.
  Soon chair light hear yourself.
  Democratic study result up toward. Lose product finish wish some.
  Along cost within control particular resource article factor.

  Reply
 2. Miguel Nolan

  Usually cup half election really teacher as. Board art account field defense put many enough.
  Yet ground hold yard image build develop hit. Who site clear party project human first among.

  Reply
 3. Keith Strickland

  Action year election Democrat tonight. Employee building develop peace. Certain call quickly smile.

  Reply
 4. Cory Tucker

  Fine production Mr two language research. Who particular end social him.
  North our act itself face consider. Who western past green assume season.

  Reply
 5. Kenneth Santiago

  Under popular use think one. Sense nature chance feeling ability civil thought performance.
  Around south various. About protect social degree until plant.

  Reply
 6. Jonathan Collins

  Product article there her. Range reason after able put. Father chance to doctor the join to.
  Some the improve night establish on member. Detail purpose popular degree.

  Reply
 7. David Lane

  With thought series ask audience. Wrong tell threat machine article. Far environmental something drug. Design senior himself happy score region gun.

  Reply
 8. England Hookups

  This is awesomme

  Reply
 9. 5G liittymä

  Joo näin se menee

  Reply
 10. Liittymätarjous

  Kyllä… Juuri näin..

  Reply
 11. Halvin liittymä

  Hyvä artikkeli

  Reply
 12. Puhelinliittymä tarjous

  Kyllä näin se vain menee

  Reply
 13. Äänikirjat

  Joo kyllä vain

  Reply
 14. Äänikirjapalvelu

  Hyvä artikkeli aiheesta

  Reply
 15. Lainaa netistä

  Joo näin se menee valitettavasti..

  Reply
 16. Lainavertailu

  Kyllä vain

  Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Muut artikkelit

Tavaramerkkien tarkistuslista PK-yrityksille

Tavaramerkkiasiat voivat olla etäisiä ​​startup- ja PK-yrityksille. Tässä on yksinkertainen tarkistuslista autamaan pääsemään oikealle tielle. 1. Perusteet ☐ Ymmärrä, miksi tavaramerkit ovat tärkeitä liiketoiminnassa☐ Varmista, että pääbrändisi on sellainen, joka...

IPR-oikeuksien merkitys PK-yrityksille

Euroopan patenttivirasto (EPO) ja Euroopan tavaramerkkivirasto (EUIPO) ovat julkaisseet uuden tutkimuksen nimeltä "Intellectual property rights and firm performance in the European Union". Tutkimuksessa tarkastellaan IPR-oikeuksien (tutkimuksessa mukana olleet...

Miten pieni yritys voi luoda vahvan brändin?

Väkevän ja haluttavan brändin luominen ei ole enää isojen yritysten yksinoikeus. Pienikin yritys pystyy oikeilla toimilla luomaan haluttavan brändin. Esimerkiksi Gold&Green onnistui tässä joitakin vuosia sitten erinomaisesti Nyhtökaura-tuotteellaan, samoin Kyrö...